AVOLA EC – termékeismertető

Problémafelvetés:

Egyes növényvédő hatóanyagok növényi felvehetőségére a felhasználók úgy tekintenek, mint állandó tulajdonságra, és a termékek prospektusai sem ingatják meg ezt az elképzelést. Ugyanakkor nem árt tudatosítani magunkban, hogy a lokoszisztémikus (mélyhatású) és valódi szisztemikus (edénynyalábokban mozgó) hatóanyagoknak a növény levelének kültakaróján keresztüli beszívódása változó mértékű.

A hatóanyagok penetrációjának mértékét megváltoztathatja a levél viaszossága. Jól tudjuk ezt, amikor bizonyos gyomirtókkal nem végzünk kezelést nagy mennyiségű eső lehullása után néhány napig, a kultúrnövény védelme érdekében, amíg azon ismét kialakul a megfelelő mértékű viaszosság.

A vaxréteg (zsírsav-észterek – kutin) a nem kontakt rovar-, atka- és gombaölő szerek felhasználásakor csökkentheti az elérhető peszticid hatást. Ez különösen a rejtőzködő életmódú, vagy a permetszerrel nehezebben elérhető növényi részeken, esetleg a növény szöveteiben élő károsítók elleni védekezéskor okozhat hátrányt.

Az atkaölő készítményeink között nincs egyelőre felszívódó, szisztemizálódó tulajdonságú szer; a növényre jutva kontakt, vagy mélyhatású módon viselkednek. Mivel a takácsatka-félék leggyakrabban a levél fonáki, védettebb oldalán kezdik meg elszaporodásukat, ezért nagy kihívást jelent a permetezés során a permetlevet az atkák élőhelyére juttatni. Az atkaölők alkalmazásakor tehát kiemelten fontos a jó adjuváns kiválasztása. Az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján az olajtartalmú hatásfokozók terjedtek el, amikkel jelentős hatásfokozást végezhetünk.

Az AVOLA EC célterülete

Magyarországon ez az első, atkaölő szerek segédanyagaként megalkotott és engedélyezett termék. Használatával javul az atkaölő szer növénybe történő felszívódása. Ezáltal javul az atkaölő szer teljes peszticid hatása (1. ábra), különösen akkor, amikor a kezelt növény levele a környezeti hatások miatt némileg megvastagodott, vagy viaszosodott. A hatásfokozást ma is megteszik a termesztők különféle olajtartalmú anyagokkal. Ezek is jók, de az Avola kifejezetten erre a célra jött létre. Több olyan összetevője van, ami a felszívódást segíti. Ezek közül mindenek előtt az avokádóolajat kell megemlíteni. De egyéb összetevők is a felszívódást segítő hatás kialakításáért felelősek.

1. ábra: Avola EC hatásfokozó tulajdonsága laborkísérletben nyári, megvastagodott, viaszos almalevélen, a tojásölő, transzlamináris Flumite 200 adjuvánsaként, laboratóriumban nevelt babnövény mint pozitív kontroll összehasonlításában (Budapest, 2017)