A téli nyugalmi időszak átvészelésére minden élőlénynek megvan a maga stratégiája. Némelyek vastagabb zsírréteget képeznek bőrük alatt, egyesek a talaj felszíne alá, vagy más búvóhelyre húzódnak, mások külön erre a célra kifejlesztett alakban vészelik át a zord időszakot. A télre persze nemcsak az állat- és a növényvilág készül, hanem az ember is. Tűzifát gyűjt, vagy a stratégiai gáztározókat feltölti. A mezőgazdász gépkarbantartást végez, nehogy károsodjon a permetező szivattyúja, szűrőháza, szórófejei. A növényvédelemben nincs semmi tennivalónk?

Melegedő éghajlatunkon ősszel is kedvező feltételek adódnak a kórokozók elszaporodásához. A betakarítás után, növényvédelmi beavatkozások hiányában akár hónapok telhetnek el, amikor minden gátlás nélkül szaporodhatnak a korábban szigorúan és drágán megfékezett gombák. Ezek aztán számosan áttelelnek, sőt egyesek még télen is szaporodnak (4 °C felett az őszibarack tafrinás betegségének kórokozója – Taphrina deformans), vagy fertőznek (kajszi pszeudomonászos elhalása – Pseudomonas syringae pv. syringae), mindenesetre nagy mennyiségű szaporító képlettel várják a tavaszt, majd jelentős fertőzési nyomást okoznak.

A szinte évszázados tapasztalatok tanulsága szerint a lemosó permetezés az egyik legfontosabb alapozó növényvédelmi eljárás a permetezési rendben. Az utóbbi években azonban ez a technológiai elem leszűkült a télvégi lemosó permetezésekre. A tavaszi (télvégi) lemosópermetezés helyénvaló technológiai elem, persze ha megvalósulhat. A szélsőségesebbé váló éghajlatunkon egyre gyakrabban megesik, hogy a gyors tavaszi felmelegedés miatt lekéssük a lemosó permetezés optimális idejét. Ilyenkor a kórokozók korlátok nélkül találják magukat a növénykultúrában.

Ezért időszerű most újra átgondolni a lemosó permetezések időzítését különös figyelemmel az őszi kezelésre. Az elhúzódó őszi időszak ugyanis éppen alkalmas, hogy a vesszők felületén, sebek környékén, kéregrepedésekben megbújó kórokozókat gyérítsük. Majd minden gyümölcskultúrában (almatermésűek, csonthéjasok, héjasok, bogyósok, szőlő) felsorolható volna több olyan kórokozó is, ami az őszi lemosó permetezés hatóanyagaival eredményesen pusztítható. Az őszi kezelést bő permetlémennyiséggel kijuttatva, lombhullás kezdetétől javasolt elvégezni.

A lemosószerek szűk piacát áttekintve, sok szempontot figyelembe véve kell egy jó készítményt kiválasztani. Egyfelől hasznos, ha a termék több hatóanyagot is tartalmaz, hiszen több csoportba tartozó kórokozó ellen lehet és kell egyszerre védekeznünk. Másfelöl környezetvédelmi szempontokat is számba kell venni. A lemosó szerekben lévő réztartalom fémrézben kifejezett mennyisége összeadandó a vegetációs időszakban kijuttatott többi rézzel, és ez összesen nem lehet több, mint 6 kg/ha, sőt az EU szabályozása szerint a jövőben várhatóan még ennél is kevesebb.

Az alkalmazási tapasztalatok ismeretében, valamennyi fenti feltételnek jól megfelel a lemosó permetezések kedvelt készítménye, a réz és kén hatóanyagot olajos szerformában tartalmazó, szabadforgalmú készítmény, a Vegesol eReS. E márkanév alatt egyesítettük az őszi és a tavaszi lemosó permetezéseknél elvártható minden biológiai hatást, így jött létre a lemosók ideális készítménye, a Vegesol eReS.