A télvégi lemosó permetezés célja

A tenyészidőszakban megjelenő károsítók, így a kórokozó gombák, baktériumok, és persze az állati eredetű kártevők télen is jelen vannak az ültetvényeinkben. Ezeknek a károsítóknak a számát a későbbi kártételük elkerülése érdekében célszerű minél kisebbre csökkenteni már koratavasszal. Amennyiben ez sikerül, úgy tiszta lappal vághatunk neki a vegetációs időszaknak, és később nagyobb esélyünk lesz megakadályozni a betegségek és kártevők terjedését.

Ez az általánosságban megfogalmazott szemlélet igaz, azonban nem működik minden kórokozó és kártevő ellen, ugyanis a télvégi lemosó permetezés csak a fák és bokrok ágain, vesszein áttelelő károsítókat képesek elpusztítani, gyéríteni. Amelyek a talajban, vagy a lehullott leveleken telelnek át, azok ellen nincs hatással a lemosó permetezés.

Mikorra időzítsük a kezelést?

A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos tényező a jó hatékonyság elérésében. Általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket. Egyes esetekben (almalisztharmat) viszont a kórokozó gomba a rügyek pikkelylevelei között telel, így a permetezéssel egészen addig kell várnunk, amíg a rügyek kinyílnak, és a belsejükbe is bejuthat a permetlé.

1. kép Almafa rügye március elején, közel az egérfüles állapothoz

Mivel végezzük a télvégi lemosó permetezést?

Attól függ, mondhatnánk. Ha kártevő állatok, így atkák, levéltetvek, pajzstetvek találhatók nagy számban a telelő növényállomány fás részein, akkor nagy olajtartalmú készítményt kell választanunk. Ha a gombás, vagy baktériumos betegségeket szeretnénk elkerülni, akkor réz és kén tartalmú gombaölő lemosó permetező szert válasszunk. A BVN fejlesztői mindkét esetre gondoltak, és több évtizedes szakmai tapasztalattal kínálnak megoldást a károsítók télvégi pusztítására.

Olajok közül a Vegarep® EC márkanevű készítményt javasoljuk, mert 85 %-os növényi olaj tartalmának köszönhetően kiváló hatékonysággal pusztítja a fás részeken lévő áttelelő állatok minden fejlődési alakját, a légzésük meggátolásával. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az előnyös környezetbarát tulajdonsággal rendelkező növényvédelmi megoldások, így a növényi olajat egyedüliként magának tudó Vegarep® ezzel tűnik ki a lemosó szerek között. A Vegarep® engedélyokirata szerint minden gyümölcsfaj kezelésére használható nyugalmi állapotban, 3 %-os koncentrációban (10 liter vízhez 3 dl Vegarep®, ültetvényben a szükséges permetlémennyiség 700-1000 liter/ha, amennyiben nem szórópisztollyal végzik a kezelést).

A gombaölő hatású lemosó szernek több hatóanyagot is kell tartalmaznia, hogy a számos kórokozó mindegyike ellen eredményesen lehessen felhasználni. A BVN fejlesztőinek munkája eredményeként a Vegesol® eReS kész gyári formulában kínálja egyszerre a rézhidroxid, és a kén kombinációját olyan növényi olajtartalom mellett, ami által a két gombaölő hatóanyag tapadása kiemelkedővé válik. A réz és kén széles hatássávot biztosít a készítménynek különböző kórokozó gombák ellen, az olajos formula pedig a hozzáadott segédanyagoknak köszönhetően lassan lebomló filmréteget képez a felületen, amely biztosítja a hatóanyagok hosszantartó biológiai hatékonyságát. Ez a szabadalmaztatott technológia egyedivé teszi a BVN termékeit. Ez a magyarázata, hogy a Vegesol® eReSalacsonyabb rézterhelés mellett is kiváló biológiai hatékonysággal pusztítja a peronoszpóra típusú kórokozókat és ez a hatékonyság növelő tulajdonság a kén hatóanyagra is érvényes. A kénről azt is érdemes megjegyezni, hogy nem csupán a lisztharmat típusú gombák ellen hatékony, de atkagyérítő mellékhatása is számottevő. Mindkét készítmény szabadforgalmú és öko-termesztésben is engedélyezett permetező szer.

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, hogy mely gyümölcsfajok esetén van nagy jelentősége a Vegesol® eReSgombaölő szerrel történő télvégi lemosó permetezésnek, és azt mikorra célszerű időzíteni.

gyümölcsfaj betegség kezelés időzítése
alma almalisztharmat rügypattanás után,
egérfüles állapotban
ervíniás elhalás
nektriás rák
körte ventúrás varasodás rügypattanás előtt néhány nappal
cseresznye és meggy monilíniás betegség rügypattanásig
kajszi pszeudomonászos betegség rügypattanásig (és ősszel is)
sztigminás betegség rügypattanásig
őszibarack tafrinás betegség rügypattanásig
szilva tafrinás gyümölcstorzulás rügypattanásig
sztigminás betegség
köszméte, ribiszke a köszméte és a ribiszke amerikai lisztharmata rügypattanásig
szőlő szőlőlisztharmat rügyfakadás után

Táblázat: Vegesol® eReS felhasználásának helyes időzítése, és a hatékonyan megelőzhető betegségek gyümölcsfajonként

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. A felhasználásuk során minden esetben az engedélyokiratnak és a címkén feltüntetett ajánlásnak megfelelően kell eljárni.

A cikk megjelent az Értékálló Aranykorona c. mezőgazdasági szaklapban.